In de schijnwerpers

In deze rubriek worden verschillende boekenliefhebbers uit de lezerscommunity in de schijnwerpers gezet. Zij laten hun licht schijnen op hun favoriete boeken, passies en leeservaringen. Na onder andere Joost van NerdyGeekyFanboy, Patrice van Trigt, Karin Meinen en Ingrid Poisson is het dit keer de beurt aan Emmy van Ruijven, bekend van de blog Zon en Maan.

Interview Emmy van Ruijven

Emmy, je bent eigenaar van een van de meeste bekende boekenblogs genaamd Zon en Maan. Zou je je misschien nog verder kunnen voorstellen?

14729357_10209130253746494_3469412516514806540_nIk ben Emmy, ik ben 26 jaar en ik werk momenteel als freelance illustrator, blogger en in de bibliotheek. Ik ben getrouwd en wij wonen met onze twee katten in een waar nerdpaleis. Mijn grote passies zijn tekenen en lezen en daar vul ik mijn week zo’n beetje mee.

Wat is je drijfveer geweest om een blog te beginnen?

Ik ben oorspronkelijk niet begonnen als boekenblog, maar als blog voor school. Ik moest blog bijhouden met mijn voortgang en hoewel mijn klasgenoten al snel niks meer deden, bleef ik hem bijhouden. Ik plaatste tekeningen en schreef over dingen die me bezighielden. En langzaam maar zeker begon ik steeds meer over boeken te schrijven. Dit is langzaam gegroeid en nu schrijf ik voornamelijk over boeken.

Waar komt de naam Zon en Maan vandaan?
Ik moest van school een blog beginnen en op dat moment had ik niet heel veel inspiratie. Ik had iets met de maan en ik was een beetje in een spirituele bui. Zon en Maan zijn mooie tegenstellingen, maar samen toch compleet, vond ik. Uiteindelijk raakte ik gehecht aan de naam en nu zou ik niet meer zonder willen. Het past ook goed bij mijn voorkeur voor fantasy.

Naast het schrijven over boeken houd je je ook nadrukkelijk bezig met het illustreren van onder andere boeken. Waar ligt je hart het meest?

Illustreren is mijn werk, terwijl boeken vooral mijn hobby is. Ik heb het geluk om dit te kunnen combineren en dit hoop ik in de toekomst ook meer en meer te kunnen doen. Mijn blog kan ik daarvoor als platform gebruiken. Ik denk ook niet dat ik zonder mijn blog onder de aandacht was gekomen bij uitgevers. Ik ben daar heel trots op! Ik hoop nog heel vaak te mogen tekenen voor young adults!

Het internet staat vol met duizenden boekenblogs. Wat is volgens jou het geheim van een goede boekenblog?

Persoonlijkheid. Ik denk dat je met een persoonlijke insteek lezers aan je kan binden. Ikzelf vind het ook leuk om boekenblogs te volgen omdat de persoonlijkheid van de blogger zo naar voren komt. Ook denk ik dat frequent schrijven en een afwisseling tussen verschillende blogposts.

Als een van de bekendere boekenbloggers van Nederland heb je al veel bereikt met je blog. Wat hoop je in de toekomst nog meer te bereiken met je boekenblog?

Ik hoop dat ik uiteindelijk nog professioneler kan gaan bloggen, waardoor ik nog meer kan gaan betekenen voor lezers. Events organiseren lijkt me fantastisch, meer illustreren, meer kaarsen (en andere producten maken). En ik hoop natuurlijk dat ik nog heeeeeeeel veel lezers kan inspireren tot het lezen van toffe young adult boeken.

Je biedt op jouw blog handgemaakte kaarsen voor boeklovers aan. Een vrij opvallend onderdeel op je blog. Hoe ben je op dit idee gekomen?

In het buitenland zijn de kaarsen ontzettend populair, maar die verzendkosten. AU! Ik wilde dat veranderen; ik heb het idee thuis geopperd en we zijn er vol voor gegaan. Op deze manier kan ik mijn illustraties ook daadwerkelijk toepassen, een extra zakcentje verdienen én Nederlandse lezers ook de mogelijkheid krijgen om een toffe boekenkaars in huis te halen.

Je beoordeelt met enige regelmaat andermans schrijfwerk, maar heb je zelf ook ambities om een boek te schrijven?

Dat zou ik heel tof vinden, maar ik zou niet weten of ik goed genoeg ben. Ik moet eerst maar eens wat afschrijven.

De volgende vraag heb ik aan al je voorgangers gesteld, maar wil ik jou ook graag stellen. Hoe ziet jouw boekenkast eruit?

kast_maart2017.jpgIk heb vijf verhoogde billy boekenkasten… en die zitten vol. Best wel vol. Naast mijn kast staat een stapel boeken die ik weggeef en op een ander kastje een deel ongelezen boeken. Mijn ongelezen boeken staan sowieso apart. En verder staan er heel veel funko’s, kaarsen en boeken in.

Wat is je favoriete boek uit je boekenkast?

De Harry Potter serie, want daardoor ben ik gaan lezen.

Van welke serie zou je graag nog een vervolg zien?

Jeetje, wat lastig. Soms moeten series gewoon niet uitgemolken worden. Ik ga me nu richten op vertalingen en daarvan hoop ik dat ze verder gaan met de Middernacht serie. Die vind ik echt heel leuk.

Hoe zie jij de toekomst van de boekenwereld voor je?

Phoe. Ik denk dat het fysieke boek altijd zal blijven bestaan en ik hoop dat Young Adult en Fantasy een grotere rol gaan spelen én serieuzer genomen gaan worden. Ik denk namelijk dat YA een essentiële rol speelt in het leesplezier van jongeren.

Wat mis je op dit moment nog in de boekenwereld?

Nog meer evenementen. Elk jaar ga ik naar YALC in Londen en dat is fantastisch. Wij hebben in Nederland natuurlijk YALFest, ik hoop dat dit zo groot gaat worden dat het een onmisbaar element wordt in YA land. Maar wat ik écht mis, is een jongeren boekenweek die – niet zoals bij literatour – echt gericht is op Young Adult. Daar wil ik me best voor inzetten!

Wat houd je tegen om zelf het initiatief te nemen voor een jongeren boekenweek?

De tijd en het financiële plaatje. Ik wil me voor de volle 100% inzetten bij events, maar ik wil graag ook een boterham kunnen eten. Uiteraard vind ik het geen probleem om anderen te helpen, maar om het helemaal vanaf 0 op te zetten, dat vind ik nog een beetje eng.

Als je een beginnende blogger de ultieme tip zou moeten geven, wat zou dit dan zijn?

Wees jezelf en schroom niet om contact op te zoeken met andere bloggers. Alleen maar gezellig! En events bezoeken!

Aan wie zou je graag het stokje door willen geven?

Aan Thyrze (http://www.infinitestories.nl/)! Thyrze heeft een superleuke blog en ik ben benieuwd naar haar antwoorden en kijk op het boekenvak, vooral omdat ze bij een uitgever werkt!

Emmy, bedankt voor het leuke interview. Ik hoop dat er in de toekomst iemand het voortouw neemt om een jongeren boekenweek op te starten, het lijkt me een geweldig idee!

_________________________________________________________________

Interview NerdyGeekyFanboy

Joost, je hebt een eigen blog genaamd NerdyGeekyFanboy waar je boekrecensies, maar ook nog vele andere berichten plaatst. Zou je je misschien nog verder kunnen voorstellen?

Uiteraard! Mijn naam is Joost, joost-promoteam22 jaar oud en ik zit in mijn tweede studiejaar Economie en Bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar ik ook woon. Naast het studeren en bloggen geef ik nog huiswerkbegeleiding en zit ik op een studentenvereniging. Naast dit drukke studentenleventje lees ik veel boeken (waaronder veel fantasy, middle grade en young adult-boeken), kijk ik veel films en series, game ik af en toe en teken ik graag. Daarnaast vind ik het leuk om conventies te bezoeken (liefst in cosplay) en ga ik graag naar concerten toe van mijn favoriete bands.

Hoe ben je op het idee gekomen op een blog te beginnen?

Voordat ik begon te bloggen onder de naam NerdyGeekyFanboy, recenseerde ik ook boeken voor Young Adult Books en Fantasywereld. Dit ging mij gemakkelijk af en ik vond het zo leuk, maar ik kon niet zo veel boeken recenseren dan dat ik las. Het leek mij leuk om een eigen plekje te hebben op het internet waar ik al mijn recensies kon plaatsen. Niet alleen over boeken, maar ook over films, series, muziek, games en meer! Ik wilde mijn enthousiasme voor mijn passies en fandoms delen met de wereld en toen ik eenmaal zag dat er meer YA-boekenblogs bestonden, besloot ik om een blog aan te maken.  Mijn blognaam ging echt vanzelf, NerdyGeekyFanboy kwam al snel bij mij op en paste ook zo bij mij, dat ik nog niets eens na had gedacht over een andere naam.

Naast je blog heb je ook een Youtube-kanaal. Wat is voor jou hiervan de toegevoegde waarde naast je blog?

Ik vind blogs lezen erg leuk, maar soms mis ik net die persoonlijke benadering met bloggers. Ik vind het ook prettig om niet alleen te lezen over wat een blogger te zeggen heeft, maar ik zou ook graag wat van ze willen zien. Als een blogger een filmpje maakt voor zijn/haar blog, zie ik toch iets meer van deze persoon. Dat is voor mij de toegevoegde waarde van een Youtube-kanaal, ik wil graag dat mijn bloglezers ook iets van mij zien. Een Youtube-kanaal is alleen geen vereiste voor een blog, het moet wel bij de blogger passen!

Je bent een van de weinige (jonge)mannen die ik geïnterviewd heb. Heb je het idee dat je jezelf in een vrouwenwereld bevindt?

Op evenementen gericht op YA-boeken zijn er inderdaad weinig (jonge)mannen aanwezig, maar dat komt ook omdat het mannelijk geslacht daar minder behoefte aan heeft. Zo is de term ‘’fangirlen’’ toch bekender dan ‘’fanboyen’’, maar dat betekent niet dat de mannen er totaal niet toe doen. Ze zijn er wel (in de middelbare school las bijvoorbeeld bijna elke jongen in mijn klas de Divergent-boeken), alleen hoeven ze niet zo actief in de boekenwereld te zitten.

Wat vind je zelf het leukste onderdeel van bloggen?

Ik vind de interactie met bloglezers en alle vriendschappen die je overhoudt aan bloggen het leukste dat er is. Als ik een reactie of mailtje krijg van een bloglezer die mijn blog erg leuk vindt of een boek heeft gekocht door mijn recensie, kan dat mijn dag helemaal goed maken. Daarnaast heb ik ook veel (blog)vrienden gemaakt waar ik altijd bij terecht kan. Ook is het leuk om een onderdeel te worden van de hele community (zowel de boekcommunity als bijvoorbeeld de cosplaycommunity) die je allemaal met open armen ontvangen. Door het bloggen maakte ik vrienden voor het leven en maakte ik hele leuke dingen mee, dat blijft mij mijn hele leven bij!

Naast het recenseren van boeken, geef je ook je mening over andere televisieseries. Wat vind je het leukste om te recenseren?

Ik denk dat ik toch eerder voor het recenseren van boeken ga. Hierbij heb ik toch veel meer ervaring en is het als een automatisme: voor het schrijven van een boekrecensie heb ik een duidelijk beeld hoe de recensie gaat worden, ik hoef hem alleen maar uit te typen. Bij recensies over bijvoorbeeld series of films is dat nogal anders en gaat het wat langzamer.

Het internet staat vol met duizenden boekenblogs. Wat is volgens jou het geheim van een goede boekenblog?

Als je eenmaal iets unieks kan bijdragen aan de boekenwereld, vind ik dat je het als boekenblog erg goed doet. Ik volg een hoop boekenblogs en het is fijn om te zien dat ik bepaalde blogs enorm herken. Dit kan bijvoorbeeld zijn door hun lay-out, een professionele of persoonlijke schrijfstijl, mooie foto’s, interessante of gevarieerde onderwerpen, noem het maar op! Ik vind het een pluspunt als een boekblogger iets nieuws weet te bedenken waardoor hij/zij iets toevoegt aan de community. Mensen moeten je onthouden en herkennen, want als je eenmaal een goede indruk achterlaat op je lezers, ben je al snel een mooie toevoeging aan de boekcommunity.

Je beoordeelt met enige regelmaat andermans schrijfwerk, maar heb je zelf ook ambities om te schrijven?

Doordat ik veel boeken recenseer en af en toe kritisch naar boeken kan kijken, weet ik zelf niet of ik snel een boek zou willen schrijven. Als recensent valt je snel op wat wel of niet werkt en met mijn perfectionistische instelling word ik niet snel tevreden met mijn werk. Ik denk daarom ook niet dat ik snel zal beginnen aan een verhaal, maar je weet het maar nooit, want ik heb wel wat ideetjes…

De volgende vraag heb ik aan al je voorgangers gesteld, maar wil ik jou ook graag stellen. Hoe ziet jouw boekenkast eruit?

Ik heb een hoop boekenkasten (een paar in mijn kamer in Rotterdam, een paar in mijn kamer bij mijn ouders thuis), dus dat is nogal gevarieerd. Ik heb een boekenkast die vooral bestaat uit gelezen boeken, maar ik heb ook boekenkasten die bestaan uit ongelezen boeken of graphic novels. Eens in de zoveel tijd maar ik weer een hele andere boekenkastindeling, maar met mijn ongelezen boeken probeer ik meestal een volgorde aan te houden waarin ik de boeken wil lezen. Mijn gelezen boeken zijn nu geordend op uitgeverij, maar soms deel ik ze ook in op auteur. Daarbij stop ik altijd nog andere dingen in mijn boekenkasten, zoals figures, Funko Pops, kleine beeldjes en meer.

Wat is je favoriete boek uit je boekenkast?

Favoriete boek, pfoeh! Ik heb een hoop mooie boeken in mijn boekenkast staan, maar ik kan denk het meest genieten van de geïllustreerde editie van Harry Potter and the Philosopher’s Stone van J.K. Rowling. Al die illustraties maken het verhaal nog magischer dan het al is!

Je noemt de geïllustreerde versie van de eerste Harry Potter als favoriete boek, maar wat vind je het mooiste boek dat je hebt gelezen?

Een boekenliefhebber als ik heeft vele boeken die ik kan bestempelen als het mooiste boek dat ik heb gelezen, maar als ik toch moest kiezen, kies ik voor De appeltaart van hoop. Dit boek is zo prachtig geschreven, heeft personages die je met gemak in je hart sluit en laat je gevoelens voelen die je nog nooit hebt gehad! Daarbij krijg je echt verschrikkelijk veel zin in een lekkere appeltaart…

Je geeft op je blog aan dat je alleen recensie-exemplaren daadwerkelijk recenseert als je ze zelf aanneemt. Waar baseer je deze keuze op?

Als ik enorm uitkijk naar een bepaald boek, is de kans groot dat ik het recensie-exemplaar zal aanvragen als dat wordt aangeboden. Ik moet namelijk wel mijn leesplezier behouden, dus ik wil graag alleen boeken lezen die mij ook echt leuk lijken! Als ik een boek aangeboden krijg waar ik nog nooit van heb gehoord, lees ik eerst zorgvuldig waar het over gaat (en lees ik eventueel recensies erover) voordat ik het boek aanneem. Als je een grote boekenblog hebt komen er namelijk maar al te vaak aanvragen binnen, maar ik heb niet zo veel tijd dat ik al deze boeken kan lezen, dus ik maak een kritische selectie als het om recensie-exemplaren komt. Zo is de kans groot dat ik het boek ook positief zal beoordelen als ik het aanneem, aangezien ik van tevoren al hoge verwachtingen ervan heb (die hopelijk dan ook waargemaakt worden).

Van welk boek zou je graag nog een vervolg zien?

Zac & Mia van A.J. Betts vond ik een ontzettend mooi boek en het einde vraagt naar mijn idee om meer. Het verhaal is in principe wel afgesloten, maar ik had nog zo veel meer willen weten. Ik zou graag daar een vervolg van willen lezen, zodat ik kan zien hoe het verder gaat met deze twee pubers.

Hoe zie jij de toekomst van de boekenwereld voor je?

Ik denk dat er steeds meer aandacht gaat komen naar events en de community zelf. Een paar jaar geleden waren er haast geen evenementen rondom boeken, maar nu is er zelfs een groot YA-festival (YALFest) en is er vaak bij het uitkomen van een boek een bepaald evenement om het te vieren. Ik zie graag dat de community nog hechter wordt en mensen niet alleen op het internet aanwezig zijn, maar dat ik ze ook veel vaker ga zien in het echt.

Wat mis je op dit moment nog in de boekenwereld?

Echte boekgerelateerde plekken in Nederland! Engeland barst bijvoorbeeld van de Harry Potter-plekken en in Amsterdam kan je een The Fault in our Stars-wandelroute doen, daar zou ik juist meer van willen zien! Het lijkt me erg leuk om bijvoorbeeld cafeetjes te zien die compleet zijn gebaseerd op een bepaald boek of bepaalde locaties die zich lieten inspireren door bepaalde boeken(series). Zo lijkt het alsof je favoriete fictieve wereld realistischer wordt dan ooit!

Aan wie zou je graag het stokje door willen geven?

Een blogger die zeker niet uit het rijtje moet ontbreken is Emmy van Zonenmaan. Ik vind haar de Young Adult boekblogkoningin van de Benelux, zij is een mooie toevoeging in deze rij!

___________________________________________

Interview Ingrid Poisson

Ingrid, je hebt een eigen boekenblog genaamd Boeklovers waar je boekrecensies en veel meer boekgerelateerde onderwerpen plaatst. Zou je je misschien nog verder kunnen voorstellen?
Mijn naam is Ingrid, 53 jaar, 2 volwassen kinderen die in het buitenland wonen/werken, 1 verliefde tiener, een hardwerkende vriend en 3 honden vervolledigen mijn gezin.ingrid-blog
Als primaire hobby/obsessie lees ik graag; secundair en daaropvolgend koken, handwerken, series of films kijken, zwemmen, fietsen… Dat ben ik een beetje, au court.
Een beetje meer over mijn boekenfetisj… Iedereen die alleen in boektermen denkt, praat, droomt… gaat zeker zijn/haar weg vinden op mijn blog en Facebookpagina. Wat kan je verwachten? Van alles wat met boeken te maken heeft zoals recensies, leesfragmenten, boektrailers, auteurs die ik graag een keertje in de spotlight zet, winacties…
 
Hoe ben je op het idee gekomen op een blog te beginnen?
Mijn kinderen spraken me er steeds op aan omdat ik eerst alle boekennieuwtjes op mijn persoonlijke Facebookpagina plaatste.
Aangezien ik 20 jaar als desktop publisher gewerkt heb, dacht ik dat dit niet zo moeilijk kon zijn en heb de sprong in het duister gewaagd. Mijn eerste blog was heel amateuristisch maar toen een uitgever zei dat ik het wat moest opvrolijken, heb ik de koe bij de horens genomen en helemaal opnieuw begonnen.
 
Op je blog plaats je met enige regelmaat boekentrailers. Hoe ben je op dit originele idee gekomen?

Is dit origineel? Wist ik zelfs niet. Naast lezen kijk ik ook graag films en series en een trailer zegt dikwijls iets meer dan een korte inhoud. Nu en dan kwam ik dan een boekentrailer tegen en vond dit toch wel een meerwaarde als ik een boek aanprees.

 
Wat vind je zelf het leukste onderdeel van bloggen?
De eerste te zijn die een persbericht kan delen 😊 Misschien een beetje egoïstisch van mezelf, maar iemand leest liever een nieuwtje dan iets dat al 30 keer de revue heeft gepasseerd.
 
Het internet staat vol met duizenden boekenblogs. Wat is volgens jou het geheim van een goede boekenblog?
Lezers inspireren, aanspreken van “kijk hoe goed ik dit boek vond, probeer het ook een keer en praat met mij mee”. Het leesvuur dat in je brandt, doorgeven aan een ander en die persoon ook aansteken, lijkt me een heel leuke ketting waarvan ik de eerste schakel was.
 
Hoe voorkom je dat het bloggen over boeken een sleur wordt?
Iets dat je met volledige overgave doet, het je niet uitmaakt of je er voor betaald wordt of niet, is een passie. Niet alleen het lezen maar ook het bloggen over alles wat met boeken te maken heeft staat voor mij gelijk aan deze passie en zal in mijn ogen geen sleur worden. Je mag het niet als een must bekijken maar als een project waarbij je alleen maar meer genoegen uit kan halen.
 
Als blogger ben je met name bezig om je mening te ventileren naar een bepaald publiek. Bezoek je zelf ook met enige regelmaat andere blogs of boekensites?
Dagelijks bezoek ik andere blogs en boekensites. Meerdere keren per dag zelfs. En niet alle meningen stemmen overeen, wat ook wel goed is. Maar ik krijg dan ook dikwijls de neiging als iemand een boek gelezen en één ster geeft, wil ik het tegendeel bewijzen of juist zien waarom het deze quotering heeft gekregen.
Wat maakt voor jou het verschil tussen vier of vijf sterren bij het recenseren van een boek?
Ik geef niet snel vijf sterren aan een boek. Dan moet het onvergetelijk zijn. Ofwel zo mooi geschreven dat ik alle emoties heb kunnen beleven, ofwel zo spannend dat niemand me mocht storen tot het uit was.
Vier sterren, zit je bij mij al heel goed want dan heeft het boek me ook echt aangesproken. Vier sterren staat ook wel gelijk met een 8/10 bij een test en dat is zeker niet slecht.
 
Je beoordeelt met enige regelmaat andermans schrijfwerk, maar heb je zelf ook ambities om te schrijven?
Er zit al jaren een verhaal te broeden. Ik kan verschillende hoofdstukken neerpennen maar ik weet niet of ik ooit het volledige verhaal in elkaar ga puzzelen. Wie weet, misschien lezen jullie ooit een werk van mij.
 
De volgende vraag heb ik aan al je voorgangers gesteld, maar wil ik jou ook graag stellen. Hoe ziet jouw boekenkast eruit?
Op het ogenblik rommelig omdat mijn zoon zijn vriendin leesvoer heeft gezocht. Normaal staat alles volgens genre gerangschikt, dan volgens auteur, vervolgens volgens grootte. Beetje maf misschien maar zo blijft het voor mij overzichtelijk en heb ik onmiddellijk door wanneer iemand een boek verkeerd heeft geplaatst.
 
Wat is je favoriete boek uit je boekenkast?
En uit de bergen kwam de echo van Khaled Hosseini. Het eerste boek dat ik las van deze auteur, wat me dan ook onmiddellijk fan van zijn werk heeft gemaakt.
 
Van welk boek zou je graag nog een vervolg zien?
Dat zijn er wel veel denk ik maar onlangs heb ik het debuut van Graham Norton, Bewaring, gelezen en vond dat het hoofdpersonage echt de man is om verdere verhalen op uit te bouwen.
 
Is er een boek waar je niet op kan wachten totdat die uitkomt?
Het boek waar ik al een tijdje naar uitkijk is De ondergrondse spoorweg van Colson Whitehead.
 
Hoe zie jij de toekomst van de boekenwereld voor je?
Zolang mensen hoop hebben en kunnen dromen, zal er altijd gelezen worden. Zelfs in de meest donkere perioden van de mensheid zochten mensen hun heil in een boek. Ikzelf heb ooit een zware depressie gehad en toen de dokter me vroeg wat me het meest ontspande, zei ik lezen, maar ik had de fut niet om er terug mee te beginnen. Start met een paragraaf, ga verder met één pagina en bouw het zo verder op tot je terug vertrokken bent… en sindsdien ben ik niet meer gestopt.
 
Wat mis je op dit moment nog in de boekenwereld?
Meer eenheid tussen Nederlandse en Belgische uitgevers. Zowel voor een Nederlandstalig auteur als voor een Belgisch is het zeer moeilijk om die onzichtbare barrière van landsgrens over te steken en evenveel succes in het buurland te krijgen.
 
Aan wie zou je graag het stokje door willen geven?
Er zijn misschien al veel vrouwelijke bloggers aan het woord geweest en vind het zelf fijn als jongens/mannen een blog starten en zich er volledig achter zetten. Daarom geef ik graag het stokje door aan Joost van NerdyGeekyFanboy.
Ingrid, bedankt voor je enthousiasme en heel veel succes nog met je blog!

___________________________________________

Interview Mieke Schepens

Mieke, je hebt een eigen boekenblog genaamd Graag Gelezen waarvoor je regelmatig boeken recenseert. Zou je je misschien nog verder kunnen voorstellen?mieke-karikatuur

Geboren in Steensel 1957 en sta ingeschreven op ons adres in Walik, Noord-Brabant maar ben meestal te vinden in ons huisje in IJzendijke, Zeeuws-Vlaanderen. Daar is de lucht beter voor mijn longen.
Sinds 1977 ben ik getrouwd en samen hebben we een kanjer van een zoon. Na mijn secretaresse-opleiding bij Schoevers ben ik gaan werken bij Banque de Paris et des Pays-Bas (Paribas). Dat deed ik met veel plezier totdat manlief aangaf dat mijn hulp in ons eigen bedrijf gewenst was. We waren indertijd druk met een groothandel in elektronica-artikelen (voornamelijk beveiliging) en manlief is sterk in ontwerpen  van dit soort producten. We leveren het product aan de klant of verkopen het ontwerp. Hier verzorg ik o.a. de boekhouding.
Na een aantal jaren thuis te hebben gezorgd voor onze zoon en te hebben meegewerkt in ons bedrijf, ben ik weer een baan gaan zoeken. Reden hiervoor is dat ik een zwembad wilde hebben en manlief dat nogal prijzig vond. Mijn oplossing; ik ga dat zwembad gewoon zelf verdienen. En zo geschiedde; jaren gewerkt bij Rabo. Niet de allerleukste tijd in mijn leven. Ik werkte in tegenstelling tot mijn tijd bij Paribas niet voor mijn plezier en mijn persoonlijke ontwikkeling maar voor mijn zwembad.  Zwembad is er, sauna is er, huisje in Zeeuws-Vlaanderen gekocht. De buit is binnen zou je zeggen. Helaas werd ik getroffen door de K-ziekte. Dat woord mag je niet gebruiken, dat is schelden. (n.b.: Je kunt geen recensie bij ECI plaatsen met dat woord voluit vermeld).
Nu ben ik weer gezond maar de ziekte had vanzelfsprekend zijn nasleep.

Hoe ben je op het idee gekomen op een blog te beginnen?

Omdat ik altijd al dol was op lezen en ook met schrijven bezig was tijdens de cursus, besloot ik om mijn leeservaringen te noteren, als oefening voor mezelf. Na de chemokuren was mijn concentratievermogen sterk achteruit gegaan; ik kon soms niet op een woord komen tijdens een gesprek. Daarop besloot ik een schrijfcursus te gaan volgen. Dat bleek een goed idee!
Op Facebook zag ik dat anderen hun mening deelden via een blog; dat besloot ik ook te doen. Het was een stok achter de deur voor mezelf om met het neerpennen van mijn gedachten door te gaan.
Ik kreeg er steeds meer plezier in en werd ook regelmatig benaderd door startende auteurs om hun debuut te lezen en te recenseren. Ook de uitgevers weten me te vinden. Het lezen, recenseren en bijhouden van een blog kost meer tijd dan je zou denken, maar dat heb ik er zeker voor over om de auteurs een handje te helpen door een eerlijke mening te geven. Daar hebben ze recht op. Zo komt ook de naam van mijn blog in beeld: Graag Gelezen.

In plaats van meer informatie over jezelf te geven op je blog, verwijs je naar je Google+ account. Wat is je reden hiervoor?

Daar heb ik geen speciale reden voor; misschien moet ik daar nog eens naar kijken. Goed dat je dit ter sprake brengt.

Het internet staat vol met duizenden boekenblogs. Wat is volgens jou het geheim van een goede boekenblog?

Een goede boekenblog is duidelijk voor de lezer. Bijna iedere blogger blogt op zijn of haar eigen manier. De een bezoekt vooral boekpresentaties en schrijft daar over. Niet iedereen is in de gelegenheid en schrijft dan uitsluitend vanuit huis. Ik behoor tot de laatste categorie.
Elk boek dat ik ontvang om te recenseren wordt door mij van A tot Z gelezen. Alleen op deze manier kun je een eerlijke mening geven.

Hoe voorkom je dat het bloggen over boeken een sleur wordt?

De boeken die ik recenseer kun je onderbrengen in de meest uiteenlopende genres; van thrillers tot non-fictie. Zo kan ik heerlijk afwisselen. Bovendien is elk verhaal anders. Dat verveelt nooit!

Als blogger ben je met name bezig om je mening te ventileren naar een bepaald publiek. Bezoek je zelf ook met enige regelmaat andere blogs of boekensites?

Dagelijks!

Je beoordeelt met enige regelmaat andermans schrijfwerk, maar heb je zelf ook ambities om te schrijven?

Er zijn in mijn leven een aantal vervelende dingen gebeurd, vooral tijdens mijn leven in loondienst. Hierover heb ik veel aantekeningen en korte ‘verhalen’ in een ouderwets schriftje neergepend. Dat is voorlopig alleen voor mijn eigen ogen bestemd. Maar wellicht is het ter zijner tijd een onderwerp voor een door mij te schrijven thriller. Dat heeft geen haast. ‘Papier is geduldig’.

De volgende vraag heb ik aan al je voorgangers gesteld, maar wil ik jou ook graag stellen. Hoe ziet jouw boekenkast eruit?

Vreselijk! Omdat ik op twee adressen leef en lees, zijn mijn boeken verdeeld. Bovendien zijn we voornemens om binnen afzienbare tijd te gaan verhuizen naar een adres, nog wat dichter bij zee.
Een groot gedeelte van onze bezittingen waaronder mijn boeken liggen in verhuisdozen opgestapeld in een loods die we huren. Stel deze vraag nog een keer wanneer we verhuisd zijn. Ik ben ook heel benieuwd naar het resultaat, haha.

Wat is je favoriete boek uit je boekenkast?

Dat is een genealogisch boek over de geschiedenis van een van mijn grootouders. Het gaat terug tot in het begin van de achttiende eeuw. Fascinerend!

Wat moet een boek in jouw ogen bevatten om tot de klassiekers gerekend te worden?

Een klassieker is een verhaal van voor 1960. Tegenwoordig wordt vaker over een klassieker gesproken, omdat men aan wil geven dat een verhaal van alle tijden is, of zich in alle tijden kan afspelen. Zo zie ik het ook.

Van welk boek zou je graag nog een vervolg zien?

Dat zijn er veel, maar ik maak nu een keus uit de nieuwkomers in boekenland en kies voor Masterplan, geschreven door Pjotr Vreeswijk.

Is Masterplan voor jou het beste boek van het afgelopen jaar? Of het beste debuut?

Masterplan is het beste debuut.

Is er een boek waar je niet op kan wachten totdat die uitkomt?

Nee. Er staan nog een heleboel goede boeken op stapel en ik wacht geduldig af.

Hoe zie jij de toekomst van de boekenwereld voor je?

Zolang er lezers zijn, zullen er boeken geschreven worden. Wat ik opgemerkt heb is dat steeds meer mensen boeken gaan lezen omdat daarbij veel meer van je fantasie gevraagd wordt dan wanneer je naar een film kijkt. Tijdens het lezen vul je het verhaal op je eigen manier in, dat is minder het geval bij een film. Een boek wordt door iedere lezer anders gelezen.
Ook de papieren exemplaren zullen blijven bestaan. Mijn voorkeur gaat uit naar de papieren boeken. Ik hou van het papier, het vasthouden, lezen, terugbladeren en het bekijken van de covers. Totdat ze weer in een verhuisdoos gaan, haha.

Wat mis je op dit moment nog in de boekenwereld?

Het bewustzijn van iedereen dat het niet allemaal vanzelf gaat. Elk boek is een wonder op zich. De auteur heeft de moed gehad om het te schrijven, de uitgever heeft er veel werk mee gehad en het tenslotte uit willen geven en de lezer wil het lezen. Dat is toch een pracht van combinatie. Dat bewustzijn mag meer voeding krijgen op welke manier dan ook.

Aan wie zou je graag het stokje door willen geven?

Het stokje wil ik graag doorgeven aan Ingrid Poisson, beheerder en eigenaar van Boeklovers. Ik waardeer haar om haar eerlijke mening en zoals ikzelf gelooft zij in het delen van recensies van andere bloggers. Het gaat tenslotte om de boeken!

Mieke, bedankt voor het delen van je bijzondere verhaal! Heel veel succes nog met je blog Graag gelezen!

___________________________________________

Interview Joop Liefaard

Joop, je hebt een eigen boekenblog en recenseert voor De Perfecte Buren en Hebban. Zou je je misschien nog verder kunnen voorstellen?

(’s-Gravendeel 1947, woont in SP – Ribeirão Preto, Brazilië). Ik volgde de joop-blogHBS aan het Christelijk Lyceum in Dordrecht en daarna de sociaal-psychologische studierichting aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda. In 1979 verliet ik de Koninklijke Luchtmacht en werkte daarna als personeelsfunctionaris. Ik beëindigde mijn actieve loopbaan in de waterschapswereld waar ik als Manager Personeel en Organisatie bij het polderdistrict Betuwe in Elst (Gld) werkzaam was (later opgegaan in Waterschap Rivierenland). Ik heb een levenslange passie voor boeken en lezen. Ik schrijf recensies voor het Algemeen Dagblad, Hebban.nl, de lees- en boekenclub De Perfecte Buren en voor mijn eigen boekenblog. Na mijn pensionering ben ik geëmigreerd naar Brazilië.

Hoe ben je op het idee gekomen op een blog te beginnen?

Ik ben altijd al gefascineerd geweest door het internet en de mogelijkheden die het biedt om met anderen te communiceren of om anderen te vertellen over je hobbies en/of je mening over zaken. Met de komst van het fenomeen bloggen kon je meer dynamiek brengen in de manier waarop je de inhoud die je wilt delen, presenteert. WordPress, het platform dat ik voor mijn boekenblog gebruik is een snel en effectief medium. Daarbij komt ook dat ik actief wil blijven. Ik heb geen enkele behoefte om, nu ik gepensioneerd ben, achter de geraniums te gaan zitten.

Hoe ben je in je rol als recensent voor verschillende websites terecht gekomen?

Hebban.nl heeft me uitgenodigd om mee te doen aan een soort van sollicitatieprocedure en daar ben ik toen positief bevonden. Voor het schrijven van recensies voor het Boeken-en Leesblog De Perfecte Buren, het Algemeen Dagblad en De Leesclub van Alles ben ik uitgenodigd.

Wat is voor jou het verschil tussen het recenseren voor Hebban of het recenseren voor De Perfecte Buren?

Ik schrijf mijn recensies steeds op dezelfde manier. Ik lees een thiller (want dat is het genre dat ik recenseer) nauwgezet en beoordeel het verhaal op een aantal criteria, zoals spanning, snelheid in het verhaal, plotwendingen, de manier waarop de hoofdpersonages zijn uitgewerkt en de originaliteit van de plot. Het maakt dan niet uit voor wie de recensie geschreven wordt. Het Algemeen Dagblad is de enige uitzondering want daar ben ik gebonden aan maximaal 95 woorden en dat is op zich ook een heel interessante uitdaging.

Je hebt zelf verschillende interviews gepubliceerd op je blog. Welk interview is je het meest bijgebleven?

Het interview met Aglaia Bouma. Dat interview raakt aan een actueel en controversieel onderwerp, namelijk de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Hoe ver gaan we bij het inperken van onze persoonlijke vrijheid in relatie tot veiligheid en/of controle. Dit is een onderwerp dat iedereen aan het hart zou moeten gaan.

Het internet staat vol met duizenden boekenblogs. Wat is volgens jou het geheim van een goede boekenblog?

Objectiviteit en analytisch vermogen. Met objectiviteit bedoel ik dat je een boek moet lezen zonder daarbij gehinderd te worden door je gevoelens voor schrijvers, uitgevers of het lezend publiek. Ik zie teveel blogs waarop je recensies leest die de bedoeling hebben anderen een plezier te doen. Er is dan nauwelijks sprake van een kritische noot waar die best op zijn plek zou zijn. Ik lees een boek, leg de meetlat er langs en schrijf een recensie en als die recensie slecht is dan is het zo. Een schrijver heeft er niets aan als ik voor de schone schijn een opzettelijk verkeerd oordeel geef en ik zelf heb er ook niets aan want ik zou dan onbetrouwbaar zijn. Je zou objectiviteit ook kunnen vervangen door het woord afstandelijkheid. Ik onderhoud nauwelijks contacten met schrijvers en/of uitgevers. Hoewel, ik hoop ooit van mijn leven nog een keer een kopje koffie te kunnen drinken met de geweldige Engelse misdaadauteur R.J. Ellory.

Analytisch vermogen heb je nodig om tot de kern van een boek door te kunnen dringen. Een goede analyse van het verhaal is de helft van een goede recensie. Je kunt soms aan recensies zien dat de recensent het boek niet of maar half gelezen heeft. Dat zie je ook bij professionele recensenten.

Je geeft aan dat een goede analyse van het verhaal de helft van een goede recensie is. Wanneer vind jij dat een recensent het boek goed geanalyseerd heeft?

Een schrijver heeft een bedoeling met een verhaal en als je die bedoeling kunt begrijpen en ontdekken heb je goed geanalyseerd. Ik kreeg eens het compliment van een Nederlandse schrijfster die me mailde:

‘Van alle reacties op mijn boek ‘Weerstand’ was die van Joop Liefaard de beste, ik voel me begrepen, dank!’

Hoe voorkom je dat het bloggen over boeken een sleur wordt?

Ik heb geen last van sleur. Boeken en lezen zijn mijn passie. Het verveelt nooit. Met ieder boek begeef je je in een andere wereld. Dat is uitermate fascinerend.

Je beoordeelt met enige regelmaat andermans schrijfwerk, maar heb je zelf ook ambities om te schrijven?

Nee, totaal niet. Zonder arrogant te willen, mijn recensies worden over het algemeen goed gewaardeerd. Zo`n verhaal schrijven kost mij geen moeite en ik probeer dat ook goed en mooi te doen. Maar een boek schrijven, nee. Ik heb het wel eens geprobeerd maar het resultaat is bedroevend en ik waag me er niet aan. Laat anderen maar schrijven, ik lees wel.

De volgende vraag heb ik aan al je voorgangers gesteld, maar wil ik jou ook graag stellen. Hoe ziet jouw boekenkast eruit?

Ik heb twee soorten boekenkasten. Een heel grote die een hele muur in mijn huis bedekt en die is helemaal vol. Daar kan geen boek meer bij. En ik heb een digitale boekenkast en die raakt nooit vol want digitale opslag is eigenlijk onbeperkt. Ik lees eigenlijk alleen nog maar digitaal. Dat heeft een reden. Ik woon in Brazilië en ga een keer per jaar op vakantie naar Nederland. In het verleden ging ik tijdens zo`n verblijf vaak naar boekwinkels en kocht dan veel boeken. Die moesten allemaal mee terug naar Brazilië en dat is een behoorlijk gewicht. Het grote voordeel van digitale boeken is dat ze niets wegen. Voor mij is een e=reader een geweldige uitvinding. Als ik nu in Nederland ben ga ik nog steeds naar boekwinkels toe omdat daar een enorme aantrekkingskracht vanuit gaat maar kopen doe ik niet meer.

Wat is je favoriete boek uit je boekenkast?

Ik lees voornamelijk thrillers en in dat genre is er een boek dat al sinds het verschijnen ervan voor mij op nummer één staat en dat is die fantastische thriller Een stil geloof in engelen van R.J. Ellory.

Waar komt je voorliefde voor R.J. Ellory vandaan? 

Ellory slaagt erin om fraai proza, spanning, goed uitgewerkte personages en originele plots te combineren tot een overtuigend geheel. Hij is daarin uniek.

Van welke serie zou je graag nog een vervolg zien?

Soms heb je een serie boeken die uiteindelijk doodbloedt omdat de ontwikkeling van de protagonist tot stilstand is gekomen. De boeken worden dan sleets. Soms stopt een schrijver met een serie terwijl je als lezer denkt dat er best nog een paar delen hadden kunnen volgen. Op het hoogtepunt stoppen is moedig en waarschijnlijk ook verstandig.

Is er een boek waar je niet op kan wachten totdat die uitkomt?

Nee. Ik kan geen titel noemen. Er staan een paar naar verwachting goede thrillers op stapel voor begin 2017 maar dat ik erop zit te wachten kan ik niet zeggen. Ze komen wel op mijn pad. Wel vind ik het jammer dat er schrijvers zijn die om wat voor reden dan ook niet zo veel schrijven. Ik zou best wel weer een nieuwe goede thriller van Denise Mina, Minette Walters of Pontus Ljunghill willen lezen.

Hoe zie jij de toekomst van de boekenwereld voor je?

Ik denk de toekomst van de boekenwereld er goed uitziet. Schrijven en lezen is van alle tijden. Het hedendaagse entertainment op bijvoorbeeld televisie is vaak zo oppervlakkig en platvloers dan voor velen het lezen van een goed boek, van welk genre dan ook, een prima alternatief is.

Wat mis je op dit moment nog in de boekenwereld?

Meer aandacht voor boeken en lezen in de pers, intensievere promotiecampagnes van boeken. Meer aandacht voor boeken en lezen op radio en tv. Meer aandacht van ouders en leerkrachten om kinderen te interesseren voor boeken en lezen. Mijn kleinzoon van negen leest heel graag en ik vind dat geweldig. We hebben altijd iets om over te praten. Dat zouden veel meer kinderen moeten doen.

Aan wie zou je graag het stokje door willen geven?

Ik heb niet iemand speciaal op het oog. Als ik zou moeten kiezen, dan zou ik Mieke Schepens willen benaderen. Prima recensent met een onafhankelijke kritische mening.

Joop, bedankt voor dit leuke interview!

___________________________________________

Interview Patrice van Trigt

Patrice, je bent een van de beheerders van de blog De Perfecte Buren. Zou je je misschien nog verder kunnen voorstellen?

Mezelf voorstellen kan kort en kan lang maar ik zal het beperken  Ik ben 47 jaar, moeder van een zoon van 21 en een dochter die over 4 weken 12 wordt. 28 jaar geleden ben ik tot levenslang veroordeeld waarvan ik a.s. januari 25 jaar officieel getrouwd heb ‘gezeten’ met een kiwi (manlief komt uit Nieuw Zeeland) Patrice blog.jpg

Ik lees al zo lang ik me kan herinneren. Altijd had ik al boekenkasten vol, thuis bij mijn ouders, tijdens mijn studietijd en nu nog. Puur voor de heb of om te lezen, als het maar boeken waren. Ik heb altijd boeken om me heen. Dat voelt prettig, een huis is geen thuis zonder hond en boeken zeg ik altijd. Het is fijn om er naar te kijken, ze in je handen te nemen en uiteraard te lezen. Helaas ben ik de enige bookaddict hier in huis maar dat geeft me wel de vrijheid de kasten tot aan de nok toe te vullen. Het hele huis kent stapels…….en tafeltjes en nog meer stapels…….

Hoe ben je op het idee gekomen op een blog te beginnen?

Dat idee ontstond ruim 3,5 jaar geleden. Ik was samen met vriendin/leesgek/buurvrouw Bianca lid van een Facebookgroep waar we ons niet meer thuis voelden. Dus hadden we zoiets van, dat kunnen wij ook én beter. En aangezien we nieuwe uitdagingen niet uit de weg gaan zijn we voor onszelf begonnen. Samen met medebeheerder Nancy en recensent Charles hebben we de overstap gemaakt en dat is uitgegroeid tot waar we nu zijn; De Perfecte Buren! En dat liep eigenlijk meteen al als een trein. Heel bijzonder was dat en een enorme stimulans om door te gaan. Zoveel vertrouwen van lezers, auteurs en uitgevers gaven een enorme impuls om er een succes van te maken en nog! De meeste recensenten en medebeheerder Karin zijn vrij snel al bij ons gekomen en tot op vandaag nog steeds bij ons. Het is echt een team! Een boekenfamilie waaruit hele mooie vriendschappen ontstaan. En dat merk je, er gaat geen dag voorbij dat we elkaar niet spreken. Meestal over boeken maar ook over andere zaken, we zijn net een klein familiebedrijf.

Een van de eerste dingen die opvalt op je blog is de lange lijst met samenwerkende uitgevers. Hoe zorg je ervoor dat je dit contact goed onderhoudt?

De Perfecte Buren is niet Patrice in d’r uppie. De Perfecte Buren bestaat uit een driekoppig beheerdersteam en een groep vaste recensenten. De samenwerking en het in stand houden daarvan staat of valt met het nakomen van gemaakte afspraken. We houden van duidelijkheid, transparantie en goede communicatie. De contacten met uitgevers zijn zorgvuldig opgebouwd en gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Met sommigen is er sprake van intensief contact en dat is heel leuk. Onze recensenten genieten van een grote vrijheid in hun recensiekeuze maar wij zijn uiteindelijk met z’n drietjes eindverantwoordelijke en aanspreekpunt voor de contacten. Dat is wel zo efficiënt.

Het samenwerken komt niet aangewaaid natuurlijk. In het begin was ik degene die aan het netwerken ging, ik legde de contacten met uitgevers en stelde ons voor. Maar door de enorme groei én het aanbod van recensieboeken, interviews, gastblogs etc. moet je op een gegeven moment gaan loslaten, gaan delegeren. En ik werk met geweldige mensen samen waar ik het volste vertrouwen in heb. En dan is het niet moeilijk om zaken over te dragen om je eigen taken nog beter te kunnen uitvoeren. Mijn motto is; ik doe dingen of 100% of ik doe ze niet. Ik kan niet op halve kracht draaien. Daarbij is DPB inmiddels te groot om het alleen te doen. Het is echt teamwerk en in ons geval werkt het goed. Zolang we met elkaar in gesprek blijven en openheid van zaken kan en mag er eigenlijk alles. We zijn tenslotte allemaal beroepsidioten en het blijft allemaal op vrijwillige basis. Dan moet je zaken wel in proporties blijven zien natuurlijk. Recenseren is vrijwillig maar niet vrijblijvend, want die afspraken….ja die staan er om nagekomen te worden.

Wat is volgens jou de kracht van De Perfecte Buren?

De passie voor boeken! Ongetwijfeld. We kunnen ons enthousiasme wel van de daken schreeuwen zo leuk we het vinden. En dat horen we geregeld terug ook. ‘Jullie zijn zo enthousiast. Jullie vinden het écht leuk hé wat jullie doen!?’ Dat is leuk, daar doen we het voor. Mensen enthousiasmeren voor boeken, ook mensen die moeite hebben met lezen zoals mijn eigen dochter. Zij is dyslect en de directe aanleiding voor ons item op de blog voor dyslexie. Daar zou ik graag meer mee gaan doen nog. Een andere kracht is dat ons team uit heel diverse personen bestaat. In totaal zijn we met 12 mensen die De Perfecte Buren maken tot wat het is. Zowel qua interesses in genres maar ook zijn we het enige blog met een internationale samenstelling. Mijn medebeheerders Karin en Nancy zijn beide Vlaams en dat opent ook weer deuren. In alle opzichten ‘perfecte buren’.

Je hebt zelf verschillende interviews gepubliceerd op je blog. Welk interview is je het meest bijgebleven?

Als eerste moet worden gezegd dat ze allemaal uniek en bijzonder zijn. Een interview is heel moeilijk en we willen niet dat ze allemaal hetzelfde zijn. Maar ik doe het niet alleen. Ook de rest doet in hun genres interviews afnemen. We inspireren elkaar met het bedenken van vragen of hebben opbouwende kritiek op elkaar. Ik lees bijvoorbeeld geen dystopische fantasy en zou dus niet weten wat ik moest vragen. Je moet weten wat je wel en wat je niet moet doen. En dan is zo’n team geweldig natuurlijk!

Maar om antwoord op je vraag te geven, dat zijn er twee. De eerste is het gesprek met Loes den Hollander omdat zij meteen ‘ja’ zei op mijn vraag om het eerste slachtoffer te zijn van mijn amateuristische interviewtechnieken. Ik ben er van overtuigd dat zij hiermee veel deuren heeft geopend voor andere interviews. Loes was vanaf de eerste dag enthousiast over ons initiatief en dat was en is nog steeds een opsteker.

En het tweede interview was toch wel dat met Matthew Arlidge in Amsterdam afgelopen voorjaar. Dat was een live interview met een kop koffie in hartje Amsterdam. Heel ongedwongen en vooral gezellig. Die man kon echt blijven kletsen en vond het zelf spijtig dat onze tijd erop zat, dat was wel grappig. Onze Nancy en Karin spreken hem volgende week op de Boekenbeurs in Antwerpen weer, zal weer een gezellige boel gaan worden!

Het internet staat vol met duizenden boekenblogs. Wat is volgens jou het geheim van een goede boekenblog?

Persoonlijk vind ik een blog leuk en interessant wanneer er sprake is van variatie. Ook kwaliteit vind ik erg belangrijk. Iets waarvan ik vind dat we dat met De Perfecte Buren sterk profileren. Een recensie schrijven is niet een kwestie van het verkondigen van ‘wauw, wat een goed boek!’, maar de onderbouwing waarom je dat vindt. Daarbij is een blog een mooi middel om je passie te delen met anderen en het uitstralen van die passie is een kracht voor een mooi en tot de verbeelding sprekend blog.

Hoe voorkom je dat je dat het bloggen over boeken een sleur wordt?

Hahaha, ja dat is een goede vraag! De uitgevers en auteurs zorgen daar wel voor. Het aanbod van boeken is enorm en het is dagelijks een verrassing wat er op de mat gaat vallen. Is elke dag een boekenfeestje een sleur? Nee dus! En dat gevoel, die energie breng je weer over naar de blog, althans dat hoop ik. Neemt overigens niet weg dat je, net als iedere andere veellezer, weleens een leesdip hebt hoor. Maar gelukkig duren die nooit lang want dan ligt er weer iets moois als verrassing in je brievenbus, wég dip!

Je beoordeelt met enige regelmaat andermans schrijfwerk, maar heb je zelf ook ambities om te schrijven?

Oh…..moeilijk. Ja en nee. Ik lees geregeld manuscripten en telkens verwonder ik me over de talenten van anderen. Ik vind het zo verdomd knap dat een gedachte of gebeurtenis kan leiden tot een verhaal. Of dat nu non-fictie of fictie is. Ik heb met een bekende Vlaamse auteur die al veel boeken op zijn naam heeft staan weleens gesproken om zelf te gaan schrijven, hij zag dat wel zitten en vroeg om materiaal. Maar na een proloog stond ik al stil. Conclusie: ik kan dat niet. En dan moet je dat ook erkennen en jezelf niet vastbijten in iets dat alleen voor teleurstelling gaat zorgen. Zoals ik al eerder zei; ik doe iets goed of ik doe iets niet. In dit geval dus niet. Ik kan goed lezen en mijn mening verwoorden.

De volgende vraag heb ik aan al je voorgangers gesteld, maar wil ik jou ook graag stellen. Hoe ziet jouw boekenkast eruit?

Ik heb diverse kasten (en stapels, tafeltjes en kleine kastjes) vol met boeken. Mijn twee grote wandkasten herbergen de grootste hoop. Eén kast staat vol met buitenlandse auteurs, per land, per auteur en op volgorde van verschijnen en mijn andere kast biedt ruimte aan Nederlandstalige auteurs uit België en Nederland. Die staan net zo gerangschikt als hun buitenlandse collega’s. De gesigneerde exemplaren, meestal met foto’s staan op ooghoogte. Vaak sta ik voor de kasten weg te dromen bij de bijzondere ontmoetingen en mooie gesprekken die er waren. Bezoekers die hier voor het eerst binnenkomen worden ook altijd naar de kasten getrokken, een boekenwand is een aanwinst voor je interieur.

De boeken die nog gerecenseerd moeten worden liggen/staan op en onder mijn leestafel en op mijn nachtkastje. Op volgorde van binnenkomst worden die gelezen. Ik ben verder helemaal geen controlefreak.

Wat is je favoriete boek uit je boekenkast?

Godsamme zeg, je kon het niet laten? Dat is een onmogelijke vraag om te beantwoorden. Er staat zoveel moois in en nog zoveel wat ik nog moet lezen………Ik heb wel favoriete auteurs natuurlijk maar een favoriet boek??? Ik heb wel een boek staan dat een onuitwisbare indruk op me heeft gemaakt en dat is De hut van oom Tom. Dat is al zo oud maar dat zal ik nooit weg doen. Ik heb dit boek ook voorgelezen aan de kinderen, een stukje opvoeding in mijn beleving, een verhaal dat gelezen moet blijven worden.

Van welke serie zou je graag nog een vervolg zien?

Er zijn zoveel series die ik volg en die nog steeds de moeite waard zijn te blijven lezen joh! Ik vond van een aantal auteurs de laatste delen wat minder en hoop dan dat het vervolg beter zal zijn. De nieuwsgierigheid wint het uiteindelijk en lees ik het nieuwe deel toch wel. Ik ben onverbeterlijk, ik weet het.

Is er een boek waar je niet op kan wachten totdat die uitkomt?

Oh ja, de nieuwe Jojo Moyes zal me vast weer tot tranen brengen. James Patterson met het 15e deel in de Women’s murder club en de nieuwe Roger Ellory! Zo verschillend en oh zo heerlijk lezen. Patterson is lekker luchtig met de rode draad van de vrouwen in zijn verhaal en Ellory is een categorie apart, die man is weergaloos goed. Moyes raakt me telkens weer. Mooi toch, dat boeken dat voor elkaar krijgen he! Ik zit sowieso in een ‘goede boekenflow’ op dit moment.

 Hoe zie jij de toekomst van de boekenwereld voor je?

De toekomst laat zich niet voorspellen omdat die onderhevig is aan menselijk gedrag in deze situatie met betrekking tot boeken. Ikzelf verheug me nog steeds dagelijks op nieuw leesvoer en de groep mensen waarmee ik die liefde deel. Het is voor niet-lezers ook moeilijk te begrijpen. Ik ben ook gestopt met uitleggen, er is geen beginnen aan. Maar ik maak me wel zorgen. Het illegaal downloaden van boeken is een nekslag voor het boek in het algemeen. Dat daar wettelijk niet meer aan gedaan wordt begrijp ik niet. Boeken zijn op zich ook wel kostbaar natuurlijk, maar ja dat zijn de boodschappen ook en die jat je ook niet…… Ik hoop alleen dat het papieren boek blijft bestaan, ik zou me geen raad weten zonder een écht boek. Ik heb een e-reader maar die ligt te verstoffen. Kan er niet aan wennen en krijg er hoofdpijn van. Daarbij mis ik de geur en het gevoel van een boek in m’n handen……ja ik weet het, ik spoor niet……

Lezen zoals wij doen, met een leesclub, de blog en de contacten, is voor niet-lezers ook niet te snappen en dat snap ik dan ook weer wel. Maar lezen is niet alleen een hobby natuurlijk, het is ook een levenslijn naar de buitenwereld. Kijk maar eens naar social media, het internet. Wanneer is het mogelijk om niet te lezen? Bijna niet meer.

Wat mis je op dit moment nog in de boekenwereld?

Qua bloggers valt me op dat er echt een gebrek aan samenwerking is en het individualisme. We (de bloggers) delen allemaal dezelfde passie en toch is er iets dat weerhoudt om de krachten te bundelen. Dát zou ik wel een keer anders willen zien. Er is ongekend veel afgunst en dat verbaast me nu na al die jaren nog steeds. Wij hebben gelukkig met een aantal bloggers heel goed contact en delen ook zaken met elkaar. Waarom ook niet, het komt toch weer op die gezamenlijke passie aan? Hoe leuk is het dan om te delen en samen te genieten? Ik snap dat echt niet…….

Op persoonlijk vlak zou ik ook graag een snellere ontwikkeling zien op het gebied en aanbod voor lezers met dyslexie. Maar dat komt omdat ik dagelijks meemaak met onze jongste hoe moeilijk het is op scholen daar op in te springen en dat de erkenning van dyslexie zo moeilijk is. En wanneer die erkenning er is dan nog is het maar hopen dat men het naar behoren oppakt. Daar ligt nog heel wat aan verbetering en ik denk dat de boekenwereld daar zeker ook iets in kan betekenen. Want er zijn heel veel dyslectische lezers in ons land maar ook mensen die niet of nauwelijks kunnen lezen.

Aan wie zou je graag het stokje door willen geven?

Daar hoef ik niet lang over na te denken; Joop Liefaard! Een geweldige recensent en een ontzettende lieve en attente man met een groot hart, ook voor boeken. Sinds kort maakt hij deel uit van ons recensententeam maar hij heeft al jaren een prachtblog; http://mijnboekenblog.com/  aan Joop zou ik het stokje graag overdragen.

Patrice, bedankt voor je enthousiaste antwoorden en veel succes nog met je blog!

 

___________________________________________

Interview Karin Meinen

Karin, je bent een van de oprichters van de blog Samenlezenisleuker. Zou je je misschien nog verder kunnen voorstellen? 

Ik ben Karin Meinen, geboren en getogen in het schone Drenthe. Begin 40, getrouwd met mijn Karel en moeder van twee geweldige pubers. We hebben een eigen bedrijf, TerraCarta te Hoogeveen en naast lezen is mijn grote passie onze dieren. Er wordt veel gewandeld met Ansar en we zijn zo goed als dagelijks op stal te vinden bij onze paarden. Never a dull moment 🙂 

ka-en-co-samenlezenisleuker
Karin (links) samen met Corina

Hoe ben je op het idee gekomen op een blog te beginnen? 

Via een Facebookgroep leerde ik Corina Nieuwenhuis kennen. Al snel zaten we samen te chatten en om een lang verhaal kort te maken: na een jaar of wat ontmoetten we elkaar in het echt en ik blijf het nog steeds bijzonder vinden hoe daaruit een hechte vriendschap is ontstaan. Samen recenseerden we toentertijd voor een andere blog. Toen daar een einde aan kwam keken we elkaar aan en zeiden: ‘Zullen we?’ En waarom ook niet? Op 29 februari 2016 werd Samenlezenisleuker geboren en wat zijn we er dolgelukkig mee! 

Op je blog geef je aan dat deze is ontstaan door een gezamenlijke liefde voor thrillers en oorlogsboeken. Vanwaar de keuze om eveneens een vaste YA recensente op jullie blog te laten schrijven? 

Ik heb een voorliefde voor YA en ik lees dit genre zo af en toe graag. Hoe meer de jeugd gestimuleerd wordt tot lezen, hoe mooier is ons motto. Wie lof YA!

De vaste YA recensente is onze dochter Myrtle Meinen, dus het is niet helemaal toevallig zeg maar. Al voordat Samenlezenisleuker de lucht in ging begon Myrtle al met het lezen van YA en schreef ze daar haar mening over. We zijn nu maar wat blij met haar, hoe mooi is het de mening van een 14-jarige te kunnen publiceren en om extra aandacht te geven aan YA? Wij genieten daar oprecht van en met ons meer: deze items worden ook meer dan goed bekeken op ons blog en dat geeft echt een goed gevoel.  

Als ik naar je blog kijk, zie ik je dat je nog een grote stapel boeken hebt om te recenseren. Hoe bepaal je welk boek je gaat recenseren? 

Corina en ik overleggen onderling wie welk boek gaat oppakken. We vragen recensie-exemplaren aan, maar reageren vooral ook met regelmaat op de persberichten van uitgevers die via de mail binnenkomen. We houden hier goed de vinger op, zit er een ‘deadline’ bij dan kijken we wie van ons dat gaat redden. Heerlijk vinden we dat! Lees ik dan alleen maar recensieboeken?

Nee, ik koop af en toe ook nog steeds en mijn laatste aanwinst valt deze week in de bus! De Halloween Horror Verhalen, ik ben een groot fan van bundels en ik verheug me nu al donders op deze gesigneerde versie. Recensieboeken gaan voor, maar ook dit gaat weer helemaal goed komen. 

Je hebt zelf verschillende interviews gepubliceerd op je blog. Welk interview is je het meest bijgebleven? 

Dat is 100% Jens Henrik Jensen van de Oxen Trilogie. Ik ben echt fan van Oxen en het wachten is nu op deel 3, de finale welke verschijnt in maart 2017. Met klotsende oksels vroegen we of hij mee wou werken en dat zweten bleek nergens voor nodig. Een meer dan prettige en sympathieke mailwisseling was het vervolg en ik ben nog steeds zo trots gewoon op dit interview. Met dank ook aan onze zoon Ragner die geholpen heeft met het vertalen van de vragen naar het Engels.

 Het internet staat vol met duizenden boekenblogs. Wat is volgens jou het geheim van een goede boekenblog?

 Wij zijn in vergelijking met anderen natuurlijk nog best onervaren met een blog wat krap 8 maanden bestaat. Recensies schrijven was ons bekend, maar een blog beheren is toch een heel ander verhaal.

Wat wij belangrijk vinden is eigenheid, eerlijkheid en bij jezelf blijven. We doen het op onze eigen manier, vol enthousiasme en met passie en dat dit mensen aan blijkt te spreken is voor ons een mega boost! Dit geldt ook voor onze recensies. We verwoorden vanuit onszelf, wat wil zeggen, wij zijn niet van de hoogstaande literaire zinnen en daar voelen wij ons goed bij. Ieder zijn rol!

Karel heeft onze header gemaakt. We zijn dit zelf en roze is echt onze kleur, wij vinden het zelf nog steeds gaaf 😀  We werken elke dag aan ons blog en proberen het eenvoudig, overzichtelijk en aansprekend te houden. Daarnaast hebben we ons blog gekoppeld aan de social media. Een eigen Facebookgroep wat nu richting de 2500 leden gaat, Twitter, Insta en Bloglovin’, al is de laatste nog even puzzelen.

Dit zorgt niet alleen voor een nog groter bereik maar het geeft echt een stuk extra plezier. Mijn favoriet is dan ook echt onze Facebookgroep. Er wordt dagelijks volop gekletst over boeken in allerlei genres. We staan bekend om de gezelligheid, daar zijn we ook trots op en het is gewoon genieten om met ‘soortgenoten’ ervaringen uit te wisselen m.b.t. boeken en samen lol te maken.

Hoe houd je je Facebookgroep gestructureerd bij? Of is het lang leve de lol en hoe meer zielen hoe meer vreugd?

 Wat betreft de Facebookgroep: we houden toezicht maar we willen zo min mogelijk regels. We zijn beheerders en geen politieagenten zeggen we altijd. Fake accounts proberen we te ondervangen en die worden met een lidmaatschapsverzoek genegeerd. En die komen toch wel regelmatig voorbij! Er is 1 duidelijke regel: geen uitwisselen van e-books, om de eenvoudige reden dat dit gewoon wettelijk gezien ook niet mag.

Daarnaast hebben we vanwege het groeiende aantal leden en dagelijkse berichten drie bestanden aangemaakt. Eentje waar men een eigen pagina, site, enz. kan promoten. De tweede is genaamd Recensies en Blogposts CollegaBloggers en dan hebben we voor deze groep ook nog het bestand Winacties. Zo kan een ieder zijn ei kwijt, kan een ieder zijn interesse volgen en blijft de tijdlijn van de groep overzichtelijk voor het kletsen over boeken en onze eigen blogposts 🙂 Werkt tot nu toe voor ons perfect!

 Hoe voorkom je dat je dat het bloggen over boeken een sleur wordt?

 Corina en ik hebben onderling de taken verdeeld. We overleggen wie wat doet en ons motto is ‘Het is geen moeten’. Werkt prima zo!

 Je beoordeelt met enige regelmaat andermans schrijfwerk, maar heb je zelf ook ambities om te schrijven?

 Daar kan ik kort over zijn, echt he-le-maal niet.

 De volgende vraag heb ik aan al je voorgangers gesteld, maar wil ik jou ook graag stellen. Hoe ziet jouw boekenkast eruit?

 Ik ben niet van een boekenkast, raar eigenlijk want bij een ander mag ik er bijzonder graag doorheen neuzen! In ons huis zijn her en der stapels te vinden, de mijne wel bij elkaar en dat groeit nu ook echt de pan uit. We zijn nog steeds aan het verzinnen hoe deze boeken op een leuke manier een plaatsje te gaan geven.

 Wat is je favoriete boek uit je collectie?

 Sjemig, dat is echt een hele lastige….Er zijn ondertussen echt best veel boeken die me van de sokken wisten te blazen. Euhmmm laat ik het bij dit jaar houden.

De verhalenbundel Tegenwicht van Conny Hoogendoorn is echt een parel van binnen en van buiten. En verder is mijn favoriet van dit jaar tot nu toe Het bloed kruipt van Stuart Neville.

 Is er een boek waar je niet op kan wachten totdat die uitkomt?

 Ik wacht met smart op Dood de engel van Sandrone Dazieri. Dood de vader las ik vorig jaar, man man wat vond ik die goed!

 Hoe zie jij de toekomst van de boekenwereld voor je?

 Tsja, heel rooskleurig! Het blijft een feit dat lezen en boeken voor gigantisch veel mensen een geliefd tijdverdrijf zijn!

 Wat mis je op dit moment nog in de boekenwereld?

Ik zou op dit moment niet zo gauw wat kunnen opnoemen. We laten ons voor nu even heerlijk opslokken in het hele gebeuren en leren elke dag bij. Genieten it is!!!

Tot slot: Aan wie zou jij graag het stokje door willen geven?

Lieve Wendy, bedankt voor je stokje en deze wil ik graag doorgeven aan Patrice van Trigt van De Perfecte Buren. Sinds Samenlezenisleuker kregen we contact met elkaar en daar ben ik nog steeds blij mee 🙂

Karin, bedankt voor je enthousiaste antwoorden en het leuke interview!

___________________________________________

Interview Wendy Wenning

Wendy, je bent onder andere redactielid en recensent voor Vrouwenthrillers. Zou je je misschien nog verder kunnen voorstellen?

Ik ben 49 jaar en zit momenteel langdurig in de ziektewet vanwege mijn rug. Naast redactielid en recensent voor Vrouwenthrillers, recenseer ik ook voor Boekenbijlage en incidenteel voor Dutch Venture Publishing. Daarnaast ben ik blogger en af en toe ook proeflezer. Ik woon samen met mijn vriend, twee honden en twee katten. Naast mijn werk voor VT, lezen en recenseren, ga ik graag wandelen met mijn hondjes. Boeken en dieren zijn mijn grootste passies.

Hoe ben je in de rol van redactielid terecht gekomen?wendy-blog

In 2013 was er een oproep van Vrouwenthrillers, ze hadden nog wat hulp nodig. Daar heb ik op gereageerd en ben toen begonnen als recensent en webredactrice. Eerst deed ik alleen de sociale media voor VT en langzaam kwamen er meer werkzaamheden bij. Toen een van de redactieleden stopte heb ik daar een aantal werkzaamheden van overgenomen. Ook de hoofdredacteur had steeds minder tijd en inmiddels is het zo gegroeid dat ik, samen met Anneke van Ieperen, de site run.

Als redacteur van Vrouwenthrillers neem ik aan de je goede contacten met schrijvers en/of uitgeverijen onderhoudt. Hoe zorg je ervoor dat dit contact met de vele uitgeverijen en schrijvers stand houdt?

De contacten die ik heb, betreft op dit moment het aanvragen van de recensie-exemplaren. Als er recensies gepubliceerd zijn dan stuur ik de desbetreffende uitgever een mail. Verder probeer ik af en toe aanwezig te zijn bij boekpresentaties en/of evenementen om persoonlijk contact te hebben met de mensen van de uitgeverij. Dit lukt helaas niet altijd en soms is het gewoon te ver weg. Het meeste contact gaat via de mail en bij sommige uitgevers wisselt regelmatig de contactpersoon, omdat er veel gewerkt wordt met stagiaires.

Vrouwenthrillers richt zich met name op de vrouwelijke lezers en thrillers met “gewone” vrouwen in de hoofdrol. Hoe komt het dat jullie voor deze scheiding tussen mannen en vrouwen hebben gekozen?

Vrouwenthrillers is opgericht door Annette Hulscher. Eigenlijk komt de keuze voort uit het feit dat ze vroeger ook ChickLit.nl had. Dat was een hele roze site, alleen voor vrouwen. Op een gegeven moment ontgroeide ze dat genre een beetje, en dat was precies in de tijd dat de eerste boeken van Marion Pauw, Saskia Noort, Nicci French en Ester Verhoef uitkwamen.

Eigenlijk was dit genre een logisch vervolg op de chicklit, en voor haar was het duidelijk dat het hier echt om een nieuw genre ging: thrillers over gewone vrouwen, spannende dingen die iedereen zou kunnen overkomen. Geen wapens, achtervolgingen, spionnen, geen politieagenten en lijkschouwers. Later hebben we dat “subgenre” weer wat breder gemaakt. Er zijn genoeg boeken over vrouwelijk politieagenten en lijkschouwers waarin de vrouwen ook echt een leven hebben, en herkenbaar zijn (Karin Slaughter, Tess Gerritsen, etc). Die wilden we niet van de site weghouden, want dat zijn toch ook écht vrouwenthrillers. Maar de basis is niet dat het per se voor vrouwen moest zijn, maar dat herkenbaarheid in boeken juist vrouwen aanspreekt. En dat verklaart ook wel dat er in die tijd (2007) echt een soort nieuw genre ontstond.

Wat is in jouw ogen de kracht van Vrouwenthrillers?

Over het algemeen zijn er meer vrouwen die lezen dan mannen. Ons publiek bestaat meer uit vrouwen dan uit mannen. Dit is ook logisch want vrouwenthrillers zullen eerder de vrouwen aanspreken. VT wordt momenteel grotendeels gerund door twee vrijwilligers, Anneke van Ieperen en ik dus. Wij zijn geen site waarop je op elk moment de laatste nieuwtjes zult zien, om de eenvoudige reden dat daar niet altijd tijd voor is. Wij doen dit naast onze dagelijkse bezigheden. Anneke heeft haar baan en ik ben naast mijn werk voor VT heel druk met recenseren. Maar ik denk juist doordat wij onze site niet overspoelen met van alles en nog wat de toegankelijkheid groter is. Zelf heb ik het gevoel dat wij hierdoor dichter bij ons publiek staan waarbij ook de sociale media een handje helpen. Via Facebook is er de mogelijkheid interactief bezig te zijn waardoor je het publiek dichterbij je haalt. Dit en het feit dat op VT boeken staan met een herkenbaarheid die vrouwen aanspreekt, is de kracht van Vrouwenthrillers. Maar nogmaals, wij zijn zeer verheugd dat er steeds meer mannen  een kijkje komen nemen.

Op de website Vrouwenthrillers bestaat de mogelijkheid voor beginnend schrijvers om Quillerz, Quick thrillers, op te sturen. Deze Quillerz worden gerecenseerd door recensenten van Vrouwenthrillers. Hoe vind je een ruwe diamant, een natuurtalent, tussen de ingestuurde Quillerz?

Als je een verhaal tegenkomt dat je meteen pakt en waaraan je ziet dat er aandacht is besteed aan de details, een correcte opbouw en een goede uitwerking van personages. Soms is het best moeilijk om het kaf van het koren te scheiden, een Quiller is een kort verhaal en dat wil niet altijd zeggen dat degene ook in staat is een heel goed boek af te leveren. Maar zoals bijvoorbeeld Chinouk Thijssen en Melissa Skaye hebben inmiddels bewezen een goed verhaal neer te kunnen zetten.

Wat maakt voor jou het verschil tussen vier of vijf sterren bij het recenseren van een boek?

Een vier sterren boek is goed, een aanrader, maar er moeten nog wat puntjes op de i worden gezet, er is nog ruimte voor verbetering. Een vijf sterren boek bevat een goed verhaal en alles wat daarbij hoort is op een juiste manier uitgewerkt.

Je beoordeelt met enige regelmaat andermans schrijfwerk, maar heb je zelf ook ambities om te schrijven?

Deze vraag is mij al vaker gesteld, maar nee, ik heb totaal geen ambitie om zelf te gaan schrijven. MIsschien ooit, maar dan zal dat waarschijnlijk een fictieboek over een hond of over een kat zijn.

De meeste fanatieke lezers geven ondanks de komst van e-readers de voorkeur aan de papieren boeken. Hoe ziet jouw boekenkast eruit?

Boekenkast2.jpgOvervol haha. Natuurlijk lees ik ook wel digitaal, VT werkt over het algemeen alleen met digitale exemplaren en meestal worden de manuscripten om proef te lezen digitaal aangeleverd. Voor de recensies van Boekenbijlage worden er bijna alleen fysieke exemplaren toegestuurd. Ik ben een verzamelaar en een echte boekverslaafde en het is voor mij bijna onmogelijk een boekwinkel voorbij te lopen. Boeken met katten en honden in de hoofdrol zijn voor mij een verzamelobject en daarnaast zijn er bepaalde auteurs waar ik per se de boeken van wil hebben, zoals Rene Appel en Loes den Hollander. Thrillers zijn wel favoriet en daar zie je ook het meeste van staan in mijn boekenkast. Zelf heb ik momenteel meer dan 350 nog te lezen boeken…

Wat is je favoriete boek uit je boekenkast?

Moeilijke vraag, maar als ik dan echt moet kiezen dan is dat het boek Twee vrouwen over katten van Cri Stellweg en Henriette Ronner. Zie link.

Van welk boek / welke serie zou je graag nog een vervolg zien?

Ik hoop dat er weer eens een boek van Alex Kava gaat verschijnen. Alex Kava schrijft spannende, toegankelijk thrillers met Maggie O’Dell in de hoofdrol. In 2014 is de laatste, Gestrand, verschenen en ik vind het hoog tijd worden voor een nieuw deel. Een van de delen, Slachtoffers, de pocket is in 2012 verschenen, is deze maand verschenen als Bookazine.

Is er een boek waar je niet op kan wachten totdat die uitkomt?

Ik zit met smart te wachten op Duivelspact van Loes den Hollander.

Naast je redactiewerk beheer je ook een eigen boekenblog. Hoe ben je op het idee gekomen om een blog te beginnen?

Omdat ik recenseer voor VT en Boekenbijlage, kwam ik op het idee om deze recensies te gaan verzamelen op een blog. Inmiddels is het zo gegroeid dat ik af en toe ook voor mijn blog recenseer.

Het internet staat vol met duizenden boekenblogs. Wat is volgens jou het geheim van een goede boekenblog?

Zelf ben ik geen hele fanatieke blogger dus ik vind het moeilijk om daar een mening over te vormen.  Het is net wat de lezers aanspreekt willen ze een bepaalde boekenblog volgen. Denk dat het belangrijk is om dicht bij je doelgroep te blijven en interactief bezig te zijn met je volgers.

Hoe voorkom je dat je dat het bloggen over boeken een sleur wordt?

Mijn blog bestaat inmiddels meer dan twee jaar en ik heb nog steeds niet het gevoel dat het een sleur wordt. Plaats af en toe wel eens wat andere items in plaats van een recensie en dat geeft de nodige afwisseling.

Hoe zie jij de toekomst van de boekenwereld voor je?

Ondanks dat de digitale wereld blijft groeien komen er toch meer lezers bij die kiezen voor een fysiek exemplaar, wat ik een goede ontwikkeling vind. Wat wel jammer is dat tegenwoordig de kinderen zo weinig lezen en ik hoop dat daar verandering in gaat komen. De toekomst van de boekenwereld/lezerswereld? Ik verwacht zeker een gestage groei want ik heb wel het idee dat de mensen vaker een boek pakken om even een rustmomentje te nemen.

Wat mis je op dit moment nog in de boekenwereld?

Een e-reader die een boek kleur geeft.

Tot slot wil ik jou dezelfde vraag stellen als je voorgangers. Aan wie wil jij het stokje overdragen? Welke lezer zie jij graag geïnterviewd worden?

Ik wil graag het stokje overdragen aan Karin Meinen-Benjamins van de blog Samen lezen is leuker. Zij is een van de medebeheerders met een zeer spontane en enthousiaste persoonlijkheid.

Wendy, bedankt voor je heldere en uitgebreide antwoorden. Veel succes met het voortzetten van al je recensie- en redactiewerk!

___________________________________________

Interview Anneke van Ieperen

Anneke, je hebt een blog genaamd De Boekenfabriek en recenseert voor de websites Vrouwenthrillers en Hebban. Zou je je misschien nog verder kunnen voorstellen? 

anneke-blogIn het dagelijks leven werk ik bij de bibliotheek in mijn woonplaats. Ik ben daar ongeveer 10 jaar geleden begonnen als invalkracht en inmiddels werk ik een vast aantal uur in de frontoffice en daarnaast ben ik coördinator van één van onze kinderbibliotheken. Naast mijn werk ben ik dus duidelijk ook veel met boeken bezig in de vorm van mijn eigen blog, redactie en recensiewerk voor Vrouwenthriller. Daarnaast houd ik me bezig met het recenseren en af en toe het coördineren van een leesclub voor Hebban.

Je recenseert voor zowel Vrouwenthrillers als voor Hebban. Wat is voor jou het grootste verschil tussen beide community’s?

Hebban is een breder platform dan Vrouwenthrillers. Waar Hebban het algemene lezerspubliek probeert te bereiken, richt Vrouwenthrillers zich op een meer specifieke doelgroep. Vrouwenthrillers biedt voornamelijk info over boeken die gaan verschijnen, recensies en af en toe een interview of een winactie. Hebban is  interactiever van opzet met dagelijks nieuws, veel artikelen, interviews en leesclubs. Bij Hebban worden de recensenten ook betrokken bij diverse activiteiten op de site en dat is erg leuk.

De meeste fanatieke lezers geven ondanks de komst van e-readers de voorkeur aan de papieren boeken. Hoe ziet jouw boekenkast eruit?

Ik heb een e-reader, want bij Vrouwenthrillers worden de te recenseren boeken altijd digitaal aangeleverd. Mijn voorkeur gaat echter nog steeds uit naar papieren boeken en mijn boekenkast is al jaren te Kast 2.jpgklein geworden voor al mijn fysieke exemplaren. Mijn boekenkast is wel redelijk netjes, maar er slingeren in huis echt overal waar je kunt kijken boeken rond. Gelukkig is mijn gezin er inmiddels wel aan gewend.

Wat is je favoriete boek uit je boekenkast?

 Wat ik echt een groots boek vind in mijn boekenkast is De dode kamer (en het vervolg De Skinner methode) van Bronja Hoffschlag. Die boeken zitten ingenieus in elkaar en de hoofdpersonages zijn heel diep uitgewerkt.

 Van welk boek zou je graag nog een vervolg zien?

 Eén van mijn favoriete series is De donkere toren cyclus van Stephen King. De serie heeft een soort van circulair einde, een mooie oplossing voor het verhaal, maar niet erg bevredigend voor de lezer. Ik zou het geweldig vinden wanneer Stephen King het laatste deel een ander einde zou geven, waardoor hoogstwaarschijnlijk het hele laatste boek anders wordt.

 Is er een boek waar je niet op kan wachten totdat die uitkomt?

Tijdens de uitreiking van de Hebban awards heb ik eventjes gesproken met Thomas Olde Heuvelt en hij vertelde me dat zijn volgende boek volgend jaar zal verschijnen. Ik heb zijn debuut Hex drie jaar geleden gelezen en ik ben erg benieuwd of hij weer zo’n fantastisch boek kan afleveren.

In de tussentijd is Hex herschreven met een alternatief einde. Een zoethouder totdat het volgende boek verschijnt?

 Het einde in het origineel is enigszins over de top en speciaal voor de Amerikaanse markt heeft Thomas dit herschreven. Dat is natuurlijk een mooie aanleiding om het boek opnieuw uit te geven in het Nederlands en de extra publiciteit voor een “oud” boek is natuurlijk ook mooi meegenomen.

Diepgaande, geloofwaardige karakters kunnen een boek maken of breken. Als jij een karakter uit een boek zou mogen kiezen, wie zou jij dan een dag willen zijn?

 Eén van de hoofdpersonages uit de Raven cyclus serie van de YA auteur Maggie Stiefvater kan voorwerpen uit zijn dromen meenemen naar de fysieke wereld. Daarbij is alles mogelijk, wat je maar bij elkaar kunt dromen, kun je meenemen. Dat lijkt me heel bijzonder om een dag mee te maken.

Zoals hiervoor gezegd kan onder andere de diepgang van de karakters het boek tot een succes maken. Wat maakt voor jou een goed boek tot een geweldig boek?

 De plot moet in ieder geval kloppen. Ongeloofwaardigheid is voor mij de grootste afknapper. Daarbij hoeven de gebeurtenissen niet eens te kunnen in het werkelijke leven om geloofwaardig te zijn, als het maar logisch is binnen het verhaal. Wanneer dit klopt lees ik een goed boek. Een geweldig boek wordt het wanneer de karakters psychologisch goed uitgewerkt worden en tot leven komen op de bladzijden.

Het lezen van boeken is een van je grootste hobby’s, maar heb je zelf ook ambities om te schrijven?

 Ik vind het ontzettend leuk om te schrijven, maar ik heb geen ambities om zelf een boek te schrijven. Daar ben ik niet creatief genoeg voor, ik houd het bij het schrijven van recensies en af en toe een verslag en een artikel.

Wat zijn, naast het lezen van boeken, je andere passies?

 Ik ben dol op alle Pokémon games op de Nintendo DS. Wanneer ik tijd over heb kan ik het nog steeds niet laten om te spelen. Naast al het redactie en recenseerwerk ben ik vaak te vinden op sociale media of struin ik het internet af, maar dan eigenlijk ook altijd weer gerelateerd aan boeken.

Je hebt met De boekenfabriek een succesvolle boekenblog waarop je onder andere recensies en boekennieuws plaatst. Hoe ben je op het idee gekomen om een blog te beginnen?

 Ik wilde graag iets van mezelf naast het werk voor Vrouwenthrillers en Hebban waar ik kan praten over alle boeken die ik zelf wilde lezen.

 Wat is volgens jou het geheim van een goede boekenblog?

 Ik blog zelf nog niet zo lang, door andere blogs te volgen ontdek ik wat ik zelf leuk vind om te doen en wat niet. Regelmatig iets posten op je blog is een belangrijk gegeven om boekenfans naar je blog te trekken. Zelf plaats ik één keer per week op een vaste dag een nieuw bericht en dat is te weinig, maar helaas heb ik op het moment niet voldoende tijd om dit consequent vaker te doen.

Op jouw blog geef je aan vooral thrillers en Young Adults te lezen. Vanwaar de keuze voor specifiek deze twee genres?

 Ik lees ook regelmatig een jeugdboek tussendoor, soms fantasy of horror, maar thrillers en YA fantasy lees ik gewoon het vaakst. Een roman lees ik zelden, daar heb ik vaak het geduld niet voor en ik mis dan de spanning die thrillers wel hebben.

Hoe voorkom je dat je dat het bloggen over boeken een sleur wordt?

 Ik vind mijn blog ontzettend leuk om te doen en het is geen sleur omdat ik zelf kan bepalen wat ik er wel of niet opzet. Wel vind ik het soms lastig om consequent te zijn in het plaatsen van nieuwe berichten. Soms heb ik het erg druk met werk en mijn gezin en dan voelt het schijven van een nieuwe post wel eens als een belasting. Maar dan herinner ik me er weer aan hoe leuk ik het vind en dan maak ik er gewoon tijd voor vrij.

Tegenwoordig zie je vaker dat boekenblogs plaats maken voor boekenvlogs. Hoe sta jij, met jouw blog in ogenschouw, tegenover deze ontwikkeling?

 Ik vind dat een leuke ontwikkeling, het is weer een andere manier van presenteren. Sommige dingen, zoals bijvoorbeeld enthousiasme voor een goed boek, kun je op video veel directer overbrengen dan op papier. Tegelijkertijd vraagt het wel om andere skills, je moet je verhaal wel leuk kunnen brengen. Zelf ben ik dan toch van een andere generatie en schrijf ik liever.

Een andere trend is dat er vaker boeken online gekocht worden in plaats van in de lokale boekenhandel. Wat is jouw mening hierover?

 Het is gemakkelijker om je boeken online vanachter je laptop te kopen en vaak kunnen ze goedkoper aangeboden worden en dat is natuurlijk aantrekkelijk wanneer je een veelkoper bent. Zelf koop ik in zo’n geval ook wel eens online, maar als ik een boek graag wil hebben en er is geen noemenswaardig prijsverschil dan ga ik naar mijn plaatselijke boekhandel.

 Hoe zie jij de toekomst van de boekenwereld voor je?

Sinds ik mijn eigen blog heb en daardoor de sociale media meer bijhoud heb ik gemerkt dat er gelukkig nog steeds heel veel mensen lezen en actief daar mee bezig zijn. In mijn werk zie ik ook de andere kant; bibliotheken verkeren al jaren in zwaar weer en we moeten veel moeite doen om nieuwe, vooral jonge mensen te bereiken. Juist weer door alle andere media merk ik dat het moeilijker is geworden om bijvoorbeeld kinderen aan het lezen te krijgen. En zij zijn wel weer het toekomstige lezerspubliek.

Hoe denk jij dat sociale media kunnen helpen om kinderen aan het lezen te krijgen?

Er zijn speciale apps voor kinderen en er is ook veel aandacht voor diverse leesactiviteiten voor op een tablet of smartphone. Het voelt (nog) niet ideaal, maar feit is wel dat onze kinderen behoorlijk digitaal opgroeien en daar zullen we toch op moeten inspelen om ze aan het lezen te krijgen. Sociale media kan daarbij helpen, zoals bijvoorbeeld de bookstagram of leesgroepen op Facebook.

Wat mis je op dit moment nog in de boekenwereld?

Wat ik zelf mis en wat ik ook niet kan doen op mijn eigen blog is ongegeneerd spoileren. Zelf zou ik wel behoefte hebben aan een plek waar je uitgebreid over een boek kunt praten zonder beperkingen. Bij het schrijven van recensies blijf je toch binnen bepaalde grenzen. Zodra je dieper op een boek zou willen ingaan loop je toch het gevaar te veel te vertellen.

Onder andere in een leesclub kan je onderling ongegeneerd spoilers uitwisselen. Zou in jouw ogen elk boek een soort plek moeten hebben om te kunnen spoileren?

Dat is lastig, dat zou wel heel veel worden. In een leesclub kan het inderdaad, alhoewel je ook merkt dat mensen zich daar toch ook inhouden uit angst om iets te verpesten voor iemand anders. Er bestaan wel Engelse fora waar (YA)fans uitgebreid discussiëren met elkaar over series.

Guy heeft het stokje aan jou overgedragen, aan wie zou je het stokje willen overdragen? Welke lezer zou jij graag geïnterviewd zien worden?

 Graag zou ik mijn collega-redacteur en recensent bij Vrouwenthrillers, Wendy Wenning, willen voorstellen. Zij heeft al jaren een eigen blog, doet veel redactiewerk en heeft ook veel contacten met uitgeverijen en auteurs.

___________________________________________

Interview Guy Doms

Guy, je bent recensent bij Hebban, leidt verschillende leesclubs en je bent vrij actief op Twitter. Zou je je misschien nog verder kunnen voorstellen?

Ik ben Guy Doms, geboren en getogen in Vlaanderen. Ben een jonge zestiger die bijna zijn hele carrière heeft gewerkt in de kledingsector. Hierdoor ook een flink stuk van de wereld gezien, waardoor de reismicrobe me nog steeds erg beïnvloedt. Tijdens mijn dienstreizen heb ik honderden boeken verslonden, vooral tijdens mijn slapeloze nachten (jetlag) in het Verre Oosten. Lezen doe ik sinds mijn zevende, toen ik van vader zaliger een detective (Biggles van W.E. Johns) als verjaardagsgeschenk kreeg. Ook deze leesmicrobe houdt me nog altijd in een stevige wurggreep.

Elke lezer heeft een mooie plek voor zijn boeken in huis. Hoe ziet jouw boekenkast eruit?

Mijn boekenkast? Dit is één grote puinhoop, dit geef ik graag toe. Een grote boekenkast en verder liggen mijn boeken verspreid over het hele huis. Schaam ik me hiervoor? Neen, ik weet bijna perfect waar ik een bepaald boek moet gaan zoeken als ik het nodig heb. Wellicht ben ik een uitzondering op deze regel? Na mijn laatste verhuizing heb ik trouwens een bestelwagen vol met boeken naar de recyclage gebracht. Ik was het beu om steeds maar die tientallen ‘bananendozen’ met boeken te verslepen. Dit betreur ik nu, maar ja…

 Wat is je favoriete boek uit je boekenkast?

Mijn allereerste boek: Biggles als luchtheld. Toch ook nog als favoriet vermelden: De ontdekking van de hemel (Harry Mulisch) en Tonio (A.F.Th van der Heijden). Deze twee romans hebben een bijzonder plaatsje veroverd in mijn hart.

Van welk boek zou je graag nog een vervolg zien?

Ik word echt wel op mijn wenken bediend: een nieuwe thriller van Jo Nesbø, met mijn grote held Harry Hole in een glansrol. Komt uit in 2017.

Is er een boek waar je niet op kan wachten totdat die uitkomt?

Ik kijk steeds reikhalzend uit naar de nieuwe boeken van Karl Ove Knausgård, Håkan Nesser, Corine Hartman, Jo Nesbø, Sebastian Fitzek, Deon Meyer. Een internationaal gezelschap, niet? Zo kan ik nog wel even doorgaan…

Het valt me op dat je bij de auteurs vooral Nederlandse of buitenlandse auteurs noemt. Hoe staat het met boeken van de Vlaamse auteurs?
We hebben best wel wat talent én goede auteurs in Vlaanderen hoor. Romans of thrillers van Vlaamse bodem lees ik meestal op basis van eigen voorkeur. Ik kan zo weer aan een mooi lijstje beginnen! Lize Spit, Hilde Vandermeeren, Luc Deflo, Belinda Aebi, Tom Lanoye, Dimitri Verhulst, Kristien Hemmerechts, Rudy Soetewey, Jo Claes, Peter Terrin… De klassiekers Louis Paul Boon, Hugo Claus…

Diepgaande, geloofwaardige karakters kunnen een boek maken of breken. Als jij een karakter uit een boek zou mogen kiezen, wie zou jij dan een dag willen zijn?

Ik zou dan erg graag mijn jeugdidool Biggles zijn: piloot, spion en detective. Mijn jongensdroom zou dan eindelijk uitkomen. Is Biggles dan zo geloofwaardig? Helemaal niet, maar soms ben ik tegendraads.

Je bestempelt Biggles als favoriete boek en je wilt eveneens het liefste een dag Biggles zijn. Is dit jeugdsentiment, is het daadwerkelijk een goed boek of is het een combinatie van beiden?
De boeken met Biggles in een glansrol hebben van mij een dolenthousiaste lezer gemaakt. Toen ik zeven was en Biggles las, vergat ik zelfs te eten. Een nieuwe wereld ging voor me open, toen. Deze boeken vond ik buitengewoon goed, nu betekenen die uitsluitend nog puur jeugdsentiment. De avonturen van mijn jeugdheld, die wil ik echter wel beleven, als dit zou kunnen.

Zoals hiervoor gezegd kan onder andere de diepgang van de karakters het boek tot een succes maken. Wat maakt voor jou een goed boek tot een geweldig boek?

Een topboek moet me diep raken, het moet nazinderen, indruk maken. Mooie zinnen, stilisme, schitterende verhalen, warme of originele karakters, emoties oproepen, humor, een fraai plot: dit alles maakt me enthousiast.

 Het lezen van boeken is een van je grootste hobby’s, maar heb je zelf ook ambities om te schrijven?

Die ambities heb ik al heel lang. Nu ik eindelijk wat meer tijd heb, begint het nog meer te kriebelen. Heb ik dan ook commerciële ambities met het schrijven? Zeer zeker niet, ik wil gewoonweg ooit zelf een roman/thriller op papier zetten. Voorlopig amuseer ik me rot met het lezen en schrijven van recensies.

Wat zijn, naast het lezen van boeken, je andere passies?

Zoals reeds gemeld is reizen een passie; ik wil nog een flink stuk van de wereld zien. Tevens hou ik van een aantal sporten, vooral wielrennen en atletiek. Fietsen doe ik heel erg vaak en graag. Fotografie was een passie, maar dat staat nu op een laag pitje.

Zoals eerder benoemd recenseer je boeken voor de lezerscommunity Hebban. Kom je ondanks het recenseren toe aan boeken van je eigen keuze?

Ja hoor. Ik lees momenteel zo’n 130 boeken per jaar, waarvan ik er ongeveer 75 recenseer. Het gebeurt ook wel vaker dat een recensieboek ook mijn persoonlijke keuze is.

In hoeverre vervalt het recenseren voor Hebban tot iets plichtmatigs?

Recensenten bij Hebban doen dat op vrijwillige basis en worden daarvoor ook niet vergoed. Dit betekent eveneens dat ik zelf kan/mag bepalen hoeveel boeken ik wil lezen en recenseren. Maar moet wel eerlijk toegeven dat ik heel erg graag recenseer, nooit tegen mijn zin.

Wat is het verschil in leeservaring tussen boeken die je recenseert en boeken die je niet recenseert?

Boeken die ik recenseer lees ik met pen en papier in de buurt, om onmiddellijk notities te maken van dingen die belangrijk zijn of die me opvallen.

Dit interview wordt gepubliceerd op een boekenblog. Tegenwoordig zie je ook steeds meer boekenvlogs. Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Zal ik dan maar van de oude stempel zijn en mijn voorkeur geven aan boekenblogs?

Een andere trend is dat er vaker boeken online gekocht worden in plaats van in de lokale boekenhandel. Wat is jouw mening hierover?

Heb geen probleem met online verkoop. Zelf koop ik veel liever in de plaatselijke boekwinkel. Eerst flink wat boeken vastpakken, openen, ruiken, enkele zinnen lezen… en dan kopen, of toch maar niet.

 Hoe zie jij de toekomst van de boekenwereld voor je?

Ik blijf geloven in het echte boek, dat van papier. Dit betekent helemaal niet dat ik niet zou geloven in de digitale boekversie (of een andere vorm, wie weet?). Telkens als ik in de bieb een schoolklas met jonge kinderen zie verschijnen, moet ik breed glimlachen en tevreden vaststellen dat de jeugd toch nog leest. Dit zijn immers de lezers van morgen en van de toekomst. Toch niets zo leuk om tijdens het lezen van een boek te verdwijnen in het verhaal en op die manier je eigen wereldje te scheppen?

Wat mis je op dit moment nog in de boekenwereld?

Ik zou graag nog veel meer echte promotie zien verschijnen voor het boek. Via de media, vooral dan in Vlaanderen. Nederland is wat dit betreft nog steeds een voorloper. Denk dan bijvoorbeeld aan enkele radioprogramma’s en De Wereld Draait Door op tv, belangrijke boekensites zoals Hebban er zeer zeker een is. Wij hebben in Vlaanderen de jaarlijkse Boekenbeurs in Antwerpen, maar veel meer is er niet. Wellicht overdrijf ik wel, maar toch…

De laatste vraag van het interview: Aan wie zou je het stokje willen overdragen? Welke lezer zou jij graag geïnterviewd zien worden?

Het stokje geef ik heel graag door aan Anneke van Ieperen. Zij is intelligent, blogt en leest veel.

Guy, bedankt voor je openhartige antwoorden en je enthousiaste medewerking!

Patrice blog.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s